16 maj 2023

Mobiloptimering (Mobile first) – Optimera för mobil när du ändrar på webbplatsen

I en värld där allt fler använder sina mobila enheter för att surfa på internet är det viktigare än någonsin att din hemsida är anpassad för dessa enheter. Mobiloptimering innebär att göra din webbplats mer användarvänlig och snabbare att ladda på mobila enheter. Teknisk SEO handlar mycket om snabbheten på din webbplats och speciellt när det kommer till mobilanvändningen. Därför är det viktigt att optimera alla aspekter av mobiloptimering, inklusive responsiv design, mobilvänlighet och Google Mobile-First Index.

Mobiloptimering har länge varit en viktig rankingfaktor

Google har länge erkänt vikten av mobiloptimering, men tog ett betydande steg 2015 med lanseringen av "Mobilegeddon". Denna uppdatering ökade rankingen för mobilvänliga webbplatser i mobil sökresultat. Bakgrunden var den ökande användningen av mobila enheter för webbsökningar. 2018 gick Google ett steg längre genom att införa "mobile-first indexing", vilket innebär att Google primärt använder mobilversionen av innehållet för indexering och ranking. Syftet var att förbättra användarupplevelsen för majoriteten av användarna som nu surfar på webben via mobila enheter.

Responsiv design

Responsiv design är en teknik som gör att din webbplats anpassar sig efter olika skärmstorlekar och enheter. Det innebär att din webbplats ser bra ut och fungerar smidigt oavsett om besökaren använder en smartphone, surfplatta eller dator. Här är några fördelar med responsiv design:

 • Förbättrad användarupplevelse: Användare kan enkelt navigera och interagera med din webbplats utan att behöva zooma eller skrolla horisontellt.
 • Lättare att underhålla: Du behöver bara uppdatera en version av din webbplats istället för flera versioner för olika enheter.
 • Förbättrad sökmotoroptimering (SEO): Google och andra sökmotorer premierar responsiva webbplatser i sina sökresultat.

Mobilvänlighet

Mobilvänlighet handlar om hur lätt det är för användare att använda och navigera på din webbplats från en mobil enhet. Några viktiga faktorer som bidrar till mobilvänlighet inkluderar:

 • Lättlästa texter: Använd lämplig storlek och typsnitt för att göra texten lättläst på mindre skärmar.
 • Tappbara knappar och länkar: Se till att knappar och länkar är tillräckligt stora och har tillräckligt med utrymme runt dem så att användare enkelt kan klicka eller trycka på dem.
 • Snabb laddningstid: Optimering av bilder, skript och annat innehåll hjälper till att minska laddningstiden för din webbplats på mobila enheter.
 • Undvik Flash och andra tekniker som inte stöds på mobila enheter: Många mobila enheter kan inte visa innehåll som skapats med Flash eller liknande tekniker, så använd HTML och CSS istället.

Behöver ni hjälp med er digitala marknadsföring? Få kostnadsfri rådgivning! KONTAKT

Google Mobile-First Index

Google Mobile-First Index innebär att Google primärt använder den mobila versionen av en webbplats för att indexera och rangordna sidor i sökresultaten. Det innebär att om din webbplats inte är mobiloptimerad, kan det påverka din placering i Googles sökresultat negativt. För att förbättra din webbplats i enlighet med Google Mobile-First Index, bör du:

 • Se till att din webbplats är responsiv och anpassar sig efter olika enheter och skärmstorlekar.
 • Prioritera mobilvänlighet och säkerställ att din webbplats är lätt att använda på mobila enheter.
 • Se till att allt viktigt innehåll och funktioner finns tillgängliga på den mobila versionen av din webbplats, inklusive text, bilder, länkar och formulär.
 • Använd Google Search Console för att övervaka och förbättra prestanda och mobilvänlighet på din webbplats.

Att både ha kunskap inom webbutveckling samt SEO som krävs för att uppfylla viktiga aspekter krävs en unik kompetens som vår digitala marknadsföringsbyrå besitter.

Teo Fagerström Digital Specialist

Vanliga frågor om mobiloptimering

Vad innebär responsiv design?

Responsiv design innebär att en webbplats anpassar sig efter olika skärmstorlekar och enheter för att erbjuda en bra användarupplevelse.

Vad betyder Google Mobile-First Index?

Google Mobile-First Index innebär att Google primärt använder den mobila versionen av en webbplats för att indexera och rangordna sidor i sökresultaten, vilket påverkar webbplatsens synlighet.

Vilka faktorer bidrar till mobilvänlighet?

Faktorer som bidrar till mobilvänlighet inkluderar lättlästa texter, användarvänliga knappar, snabb laddningstid och att undvika tekniker som inte stöds på mobila enheter.

Du kanske även gillar

Marknadsföring av Limousinetjänster från Limogroup

Optimera Ditt Företags Hyresavtal med Hyresgaranti