11 Steg för en komplett SEO-analys
Att planera för regelbundna analyser är en central del i processen att förbättra din webbplats. Varje grundläggande handledning om att skapa digitalt innehåll betonar vikten av att ha en systematisk överblick över eventuella problem.
En dynamisk och framgångsrik webbplats grundas på utmärkt innehåll. Kvalitet prioriteras framför kvantitet, men en webbplats fylld med välskriven information ger större värde för fler besökare. Det blir även lättare att upptäcka för sökmotorer och skapar större chanser för delning på sociala medier. En nackdel med en innehållsrik webbplats är att desto mer information som finns, desto svårare blir det att övervaka allt.
När är det lämpligt att utföra en SEO-analys? Det finns flera orsaker till varför man vill genomföra en SEO-analys av en webbplats. I praktiken bör du överväga att analysera din webbplats med jämna mellanrum för att följa utvecklingen av din SEO-strategi över tid.
Gör en SEO-analys tidigt i ditt SEO arbete
En SEO-analys är idealisk när du befinner dig i början av att utforma din SEO-strategi. Detta ger dig en solid grund att jämföra dina framtida SEO-insatser med.
Genom att utföra en SEO-analys vid detta skede hjälper det dig också att identifiera dina första prioriterade åtgärder och områden som kräver betydande förbättringar.
Utvärdera nödvändiga resurser för att förbättra SEO Likaså bör du genomföra en analys när du funderar på att förbättra din nuvarande SEO-positionering. Detta hjälper dig att avgöra vilka resurser du behöver prioritera. Du kan göra analyser på flertalet webbplatser.
Behöver du främst åtgärda tekniska SEO-problem och därmed anställa fler utvecklare? Eller saknar du viktigt innehåll, vilket innebär att du behöver hjälp från en innehållsförfattare?
När behövs en SEO-analys?
Omarbetning av en webbplats och webbplatsmigrering är stora projekt som påverkar alla aspekter av din webbplats. Detta inkluderar faktorer som kan ha inverkan på din SEO, från 301-omdirigeringar till förändringar i din URL-struktur.
Det är en god praxis att utföra en SEO-analys efter att du har migrerat eller omformat din webbplats. Detta hjälper dig att snabbt identifiera eventuella oförutsedda SEO-problem som skapats av dessa projekt och vidta åtgärder för att åtgärda dem.
Efter en "core update" från Google
Google lanserar vanligtvis några så kallade "core updates" per år. Dessa algoritmförändringar påverkar hur Google genomsöker, indexerar och rankar webbplatser. Ibland påverkar dessa uppdateringar endast specifika typer av webbplatser och kommer inte att ha någon inverkan på din SEO.
Med det sagt är det alltid en bra idé att göra en SEO-analys kort efter att en ny core update har släppts. Detta visar om du är säker eller om uppdateringen hade en märkbar inverkan på dina sökresultat. Om det påverkade kommer en SEO-analys att hjälpa dig att upptäcka vilka delar av din webbplats som har påverkats och vad du kan göra åt det.
Efter ett plötsligt tapp i sökresultatet
Om du någonsin upplever att dina SEO-positioner plötsligt sjunker drastiskt över hela webbplatsen, vill du agera snabbt för att åtgärda situationen. Dessa nedgångar kan inträffa på grund av olika faktorer, som allmänna Google-uppdateringar, manuella åtgärder från Google riktade mot din specifika webbplats eller en intern teknisk fråga på din sida.
Oavsett orsaken bör en SEO-analys av din webbplats ge dig en klarare förståelse för den bakomliggande anledningen till rankingförlusten. Därefter kan du ta itu med problemet och arbeta på att återställa din ranking utan dröjsmål.
Hur du utför en fullständig SEO-webbplatsanalys
Så hur genomför du en grundlig granskning av hela din webbplats SEO-hälsa? Här är de 11 stegen du bör koncentrera dig på.
1. Innehållsinventering
En effektiv SEO-analys inleds med att sammanställa en omfattande översikt över varje innehållselement som finns på din webbplats i en inventering. Detta begränsas inte enbart till bloggartiklar och landningssidor. Det kommer även att inkludera element som:
- URL:er
- Bilder
- Videor
- Skript och inbäddningar
- Nedladdningsbara filer och dokument (t.ex. PDF:er)
- Sitemap (om du använder separata sitemaps för olika avsnitt av webbplatsen)
Att inventera ditt befintliga innehåll kan avslöja områden som behöver nytt eller uppdaterat innehåll. Du kanske också upptäcker tydliga luckor mellan de ämnen du för närvarande täcker och dina långsiktiga målsättningar. Denna data kan användas för att planera din innehållskalender.
2. Granskning av innehållskvalitet
Trots att det kan låta kliché, är innehållet verkligen avgörande när det kommer till SEO. Ingen mängd värdefulla backlinks och teknisk optimering kommer att hjälpa dig att ranka om ditt innehåll är undermåligt och oengagerande.
Så steg två handlar om att ta en närmare titt på dina befintliga inlägg och sidor och bedöma deras kvalitet. Frågor som du bör besvara inkluderar:
- Är varje innehållsstycke unikt?
- Hur är dess läsbarhet?
- Finns det stavfel eller felstavningar?
- Är det välformaterat?
- Adresserar det sökfrågan på ett sätt som lägger till värde för läsaren?
- Är det uppdaterat?
För att börja med kan du vilja titta på de inlägg som för närvarande inte rankar på första sidan av Google för deras mål-nyckelord. Kan du förbättra dem tillräckligt för att hamna bland de 10 bästa svaren?
En bra SEO-webbplatsanalys tittar på mer än bara råinnehållet på din webbplats. Den mäter också din webbplats hälsa genom att leta efter vanliga fel som felstavade ord och brutna länkar. Studier visar att konsumenter är mycket mindre benägna att lita på en sida som innehåller märkbara fel. Du bör också identifiera inaktuellt och föråldrat innehåll. När nytt material läggs till är det lätt att glömma bort äldre PDF-filer, whitepapers och andra dokument som lever i försummade hörn av din webbplats.
3. Användarupplevelse och webbtillgänglighet
Google har länge fokuserat på att förbättra användarupplevelsen på webbplatser genom att mäta laddningstid och interaktionshastighet. Med konceptet "core web vitals" vill Google säkerställa att användarna snabbt kan interagera med webbplatser. Från och med Maj 2021 inkluderade Google, core web vitals och användarvänlighet på webbplatsen i sin rankning algoritm. Därför är det viktigt för webbplatsägare att granska sin webbplats och säkerställa att den ger en positiv användarupplevelse och är tillgänglig för alla.
För att förbättra användarupplevelsen på din webbplats, bör du noggrant granska dina menyer, navigeringselement, bild alt-text och andra element. Att säkerställa att webbplatsarkitekturen är lätt att följa är också viktigt för att undvika saknade sidor eller andra återvändsgränder. Här är några saker att tänka på:
- Undvik att ha för många menyalternativ, vilket kan göra det svårt för användarna att hitta vad de söker efter. Fundera på att använda undermenyer för att organisera innehållet.
- Se till att navigeringselementen är tydliga och konsekventa på alla sidor på webbplatsen. Användare bör kunna enkelt hitta tillbaka till startsidan eller andra viktiga sidor.
- Använd lättlästa typsnitt och färger som är lätta att läsa. Tänk på användare med synnedsättning och se till att kontrasten mellan texten och bakgrunden är tillräckligt hög.
- Säkerställ att alla bilder har alt-text som beskriver vad bilden visar. Detta hjälper användare med synnedsättning att förstå innehållet på webbplatsen.
- Testa webbplatsen på olika enheter och webbläsare för att säkerställa att den fungerar som den ska. Se till att webbplatsen är responsiv och anpassar sig till olika skärmstorlekar.
- Slutligen, se till att webbplatsen följer tillgänglighetsstandarder som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) för att säkerställa att den är tillgänglig för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättningar.
Genom att fokusera på användarupplevelsen och webbtillgängligheten på din webbplats kan du inte bara förbättra din rankning på Google utan också öka användarnas engagemang och tillfredsställelse.
4. Titlar, meta-titlar, rubriker och meta-beskrivningar
En viktig del av SEO-analys är att granska on-page-elementen, inklusive titlar, meta-titlar, rubriker och meta-beskrivningar för varje sida på webbplatsen. Här är några viktiga saker att tänka på:
- Titel: Varje sida bör ha en unik titel som återspeglar innehållet på sidan. Titlarna sätter förväntningarna för användarna och är också viktiga för att sökmotorer ska förstå vad sidan handlar om. Se till att titlarna är relevanta och korrekta för varje sida.
- Meta-titlar och meta-beskrivningar: Dessa är de första elementen som läsarna kommer att se när dina resultat visas på Google. Se till att de återspeglar sidans innehåll korrekt och är tillräckligt engagerande för att få användarna att klicka sig vidare till din webbplats. Håll också dina meta-titlar och beskrivningar inom de rekommenderade gränserna för att undvika att de kapas av.
- Rubriker: Varje sida bör ha en enda huvudrubrik som använder H1-taggen. Därefter bör du använda mindre rubriktaggar (H2, H3 och så vidare) för att organisera sidans innehåll. Se till att rubrikerna är logiskt hierarkiska och återspeglar sidans struktur.
Att ha korrekt implementerade titlar och meta-beskrivningar är avgörande för att din webbplats ska rankas högt i sökmotorresultaten. Dessa element ger också användarna en förhandsvisning av vad de kan förvänta sig på sidan och hjälper till att öka engagemanget. Det är också viktigt att säkerställa att din webbplats är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar genom att ha komplett och korrekt metadata.
5. Teknisk SEO-analys
Teknisk SEO är en viktig del av SEO-analysen är att genomföra en teknisk kontroll för att granska strukturella element som kan påverka hur lätt sökmotorer kan "crawla" och indexera din webbplats. Här är några av de saker som du bör undersöka:
- Felresponskoder: Om sökmotorer stöter på saknade sidor (404-fel) eller serverproblem (503-fel) kan det hindra dem från att krypa och indexera din webbplats. Se till att du har korrekta länkar och att sidorna fungerar som de ska.
- Strukturerad data: Att använda strukturerad data, till exempel schema.org, kan hjälpa sökmotorer att förstå innehållet på din webbplats bättre. Se till att du har korrekt implementerad strukturerad data på relevanta sidor.
- Webbplatsstruktur: En bra intern länkstruktur är viktig för att sökmotorer ska kunna krypa och indexera din webbplats effektivt. Se till att du inte har några föräldralösa sidor utan interna länkar och att länkarna är logiskt organiserade.
Att ha en dålig teknisk struktur på din webbplats kan påverka din ranking negativt. Om din webbplats har massor av felkoder och en dålig intern länkstruktur riskerar du att "crawlas" mindre frekvent eller till och med drabbas av tapp i sökresultatet. Därför är det viktigt att genomföra regelbundna tekniska analyser för att säkerställa att din webbplats är sökmotorvänlig och kan indexeras korrekt.
6. Canonicals och hreflang-tagg
Om din webbplats finns i flera språkversioner som riktar sig till användare i olika länder är det viktigt att granska din användning av hreflang-taggar. En hreflang-tagg berättar för Google vilket språk och vilken region en sida är utformad för att rikta sig till. Detta är särskilt användbart i fall där du har innehåll som har översatts för olika målgrupper. Att ha hreflang-taggar som identifierar dessa relaterade sidor hjälper Google att indexera dem korrekt för rätt region.
Om din webbplats har flera sidor med i stort sett identiskt innehåll, bör du också överväga att använda en canonical tagg för att undvika att straffas för duplicerat innehåll. Canonical-taggar signalerar till Google vilken av dessa liknande sidor du vill att den ska indexera som "huvudversionen".
Att använda hreflang- och canonical-taggar på rätt sätt hjälper till att undvika problem med indexering, som flera sidor som tävlar om samma sökord eller irrelevanta sidor som dyker upp i Google-sökresultaten. Genom att granska och optimera användningen av dessa taggar kan du säkerställa att din webbplats rankar högre i sökmotorresultaten och når rätt målgrupp på rätt plats.
7. Kontroll av XML-sitemap
Att skapa en sitemap är ett utmärkt sätt att hålla koll på vilket innehåll som finns på din webbplats och var det finns. För att optimera sökmotorprestandan är det en bra idé att konfigurera två separata sitemaps. En HTML-sitemap skapar enklare navigering för både sökmotorer och mänskliga användare. En XML-sitemap hjälper webb crawlers som Google och Bing att crawla och indexera din webbplats snabbare. När du reviderar din webbplats för SEO är det viktigt att se till att din XML-sitemap bara innehåller de URL:er som du vill ha indexerade för att förbättra hur snabbt sökmotorer upptäcker och återkryper dina viktigaste sidor.
8. Prestanda och mobilvänlighet
För att optimera sökmotorprestandan bör du också se till att din webbplats laddar snabbt. Google har ett eget verktyg PageSpeed Insight där du kan kolla prestandan på din webbplats. Google föredrar sidor som laddar på tre sekunder eller mindre och långsammare webbplatser kan drabbas av tapp i sökresultatet, lägre användarengagemang och en minskning av konverteringar. Faktiskt visar forskning att upp till 53% av användarna lämnar en webbsida som tar mer än tre sekunder att ladda. Din SEO-analys bör därför inkludera identifiering av stora filer, felaktig kodning och andra faktorer som kan påverka sidhastigheten.
Google tittar också på hur lätt det är för användare att navigera på din webbplats via mobila enheter. Laddas bilderna korrekt för mobilanvändare och är navigeringselementen enkla att använda med svepgester? En grundlig analys av mobilvänlighet och sidhastighet bör därför inkluderas i din SEO-analys för att hjälpa dig att upptäcka eventuella prestandaproblem eller stopp.
Genom att genomföra en grundlig SEO-analys av din webbplats och optimera on-page-element, tekniska aspekter, och prestanda, kan du förbättra din webbplats synlighet och placering i sökmotorresultaten, locka fler läsare och öka konverteringar.
9. Google Search Console och Analytics
Google tillhandahåller ett flertal användbara och kostnadsfria verktyg som kan hjälpa dig att revidera din webbplats och optimera dess SEO-prestanda. Ett av dessa verktyg är Google Search Console, som ger dig tillgång till viktig information om din webbplats. Genom att analysera hur sökmotorer indexerar och crawlar på din webbplats kan du identifiera tekniska problem och fel som kan hindra din webbplats från att ranka högt i sökresultaten.
Google Search Console ger också information om core web vitals på dina sidor, vilket hjälper dig att förstå hur snabbt dina sidor laddar, hur de fungerar på mobila enheter och om det finns några säkerhetsproblem på din webbplats. Du kan också använda Google Search Console för att övervaka hur dina sidor rankar, hur många människor som ser dem och om de sedan klickar på dina sökresultat.
När en användare landar på din webbplats är det viktigt att förstå vad som händer därefter. En webbanalytiker kan ge dig värdefulla insikter om hur länge besökarna stannar på din webbplats, vilka sidor de tittar på och vilka element de interagerar med. Du kan också använda webbanalysverktyg för att övervaka dina konverteringsmål och se hur många besökare som faktiskt utför önskade åtgärder på din webbplats.
Genom att använda Google Search Console kan du få en omfattande bild av din organiska prestanda. Du kan använda dessa insikter för att guida dina framtida ansträngningar inom SEO och optimera din webbplats för att ranka högre i sökresultaten. Se till att använda relevanta sökord, optimera dina sidor för mobilanvändare och se till att din webbplats laddas snabbt för att öka din organiska trafik och förbättra dina konverteringsmöjligheter.
10. Webbsäkerhet
Websäkerhet är en viktig faktor för företagsskäl, men det påverkar också din webbplats SEO-ranking. Om din webbplats saknar rätt SSL-certifikat eller om den innehåller höga andelar osäkra externa länkar, riskerar du att förlora sökmotortrafik.
Sen Maj 2021 har Google klargjort att HTTPS-säkerhet och säker surfning kommer att spela en avgörande roll i detta sammanhang.
Därför är det viktigt att noga granska din webbplats säkerhet under en SEO-analys. Se till att använda rätt SSL-certifikat och att undvika osäkra externa länkar för att förbättra din webbplats sökoptimering och säkerhet.
11. Analys av backlinks
Backlinks är en av de mest avgörande rankingfaktorerna för Google och andra sökmotorer eftersom de fungerar som en röst på förtroende för din webbplats. Dessa länkar är länkar från andra webbplatser som pekar tillbaka till din egen webbplats. När sökmotorer ser att andra webbplatser länkar till din webbplats, uppfattas det som en indikation på att din webbplats innehåller relevant och värdefull information. Således är hälsosam länkstrategi en kritisk faktor för att förbättra din SEO.
Under en SEO-analys är det därför avgörande att sammanställa en omfattande lista över alla backlinks som pekar på din webbplats. Dessa länkar kan delas upp i två huvudkategorier:
- Naturliga backlinks: Dessa länkar genereras naturligt när andra webbplatser väljer att länka till din webbplats eftersom de anser att innehållet på din webbplats är relevant och värdefullt. Naturliga backlinks anses vara högt ansedda av sökmotorer eftersom de indikerar att din webbplats har en hög kvalitet.
- Onaturliga backlinks: Dessa länkar kan ha skapats av dig själv eller av någon annan i syfte att manipulera sökmotorernas ranking. Onaturliga backlinks inkluderar länkar från webbplatser med låg kvalitet eller spammy webbplatser. Sådana länkar anses vara skadliga för din webbplats ranking och kan leda till att din webbplats drabbas av en Google-penalty.
För att förbättra din SEO bör du fokusera på att skapa naturliga backlinks. Detta kan göras genom att skapa högkvalitativt innehåll som andra webbplatser vill länka till. Du kan också marknadsföra ditt innehåll på sociala medier och i relevanta forum för att öka medvetenheten om din webbplats och få fler naturliga backlinks.
Vanliga frågor om SEO analys
Vad innebär SEO-analys?
SEO-analys innebär att man undersöker och analyserar en webbplats för att identifiera dess styrkor och svagheter när det gäller synlighet i sökmotorer. Detta innefattar att granska tekniska aspekter, innehåll, och externa faktorer som påverkar webbplatsens ranking i sökresultatet.
Varför är SEO-analys viktigt?
Eftersom en SEO-analys hjälper webbplatsägare och marknadsförare att förstå hur väl deras webbplats presterar i sökresultaten. Genom att identifiera brister och möjligheter kan man förbättra webbplatsens synlighet och öka trafiken, vilket i sin tur leder till ökade konverteringar och försäljning.
Vilka verktyg kan användas för att genomföra en SEO-analys?
Det finns många verktyg tillgängliga för att genomföra en SEO-analys. Några populära verktyg inkluderar Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush och Moz. Dessa verktyg kan hjälpa till att samla in och analysera data relaterad till webbplatsens tekniska prestanda, innehåll, sökresultat och externa länkar.
Hur ofta bör en SEO-analys genomföras?
Frekvensen för en SEO-analys kan variera beroende på faktorer som webbplatsens storlek, konkurrenssituation och mål. Generellt rekommenderas det att genomföra en grundlig SEO-analys minst en gång per år. Dock kan det vara fördelaktigt att utföra regelbundna kontroller och uppdateringar av webbplatsens, särskilt efter större förändringar i sökmotorernas algoritmer eller webbplatsens struktur.