16 maj 2023

Sidhastighet (PageSpeed) – Gör din webbplats snabb och användarvänlig

Sidhastighet är en kritisk faktor när det gäller Teknisk SEO och webbplatsens prestanda och sökmotoroptimering (SEO). En snabbare webbplats ger en bättre användarupplevelse och kan leda till högre konverteringsfrekvenser och bättre sökresultat. Du kan göra ett PageSpeed test i Googles egna verktyg PageSpeed Insight men här kan du läsa om 6 olika steg för att förbättra sidhastigheten:

 1. Minifiering av CSS/JavaScript
 2. Bildoptimering
 3. Lazy loading
 4. Serverrespons tid
 5. Cache
 6. CDN (Content delivery network)

Minifiering av CSS/JavaScript

Minifiering innebär att ta bort onödig kod och mellanslag från CSS- och JavaScript-filer för att minska deras storlek och förbättra sidhastigheten. Genom att minifiera dessa filer kan du minska överföringstiden och förbättra sidladdningshastigheten. Det finns flera verktyg och plugins som kan hjälpa dig med detta, för WordPress har du tex WP Super Minify.

Fördelar med minifiering

 • Minskar filstorleken och minskar överföringstiden
 • Förbättrar sidladdningshastigheten
 • Kan förbättra webbplatsens SEO

Bildoptimering

Bildoptimering innebär att justera bildstorleken, komprimering och format för att minska filstorleken och förbättra sidhastigheten. Genom att använda bildoptimeringsverktyg som Smush, Optimus eller Imagify kan du minska bildfilstorleken utan att offra bildkvaliteten.

Tips för bildoptimering

 • Använd rätt bildformat (t.ex. JPEG för fotografier, PNG för grafik)
 • Komprimera bilder utan att förlora kvalitet
 • Skala ner bildstorleken till den faktiska storleken som visas på sidan
Behöver ni hjälp med er digitala marknadsföring? Få kostnadsfri rådgivning! KONTAKT

Lazy loading

Lazy loading är en teknik som innebär att man laddar innehåll på en webbplats (t.ex. bilder, videor) endast när det är synligt för användaren. Detta kan minska antalet element som laddas vid första sidladdningen och därmed förbättra sidhastigheten.

Fördelar med lazy loading

 • Minskar initial sidladdningstid
 • Sparar bandbredd för både användare och server
 • Förbättrar användarupplevelsen på webbplatsen

Serverrespons tid

Serverrespons tid är den tid det tar för servern att svara på en användares förfrågan. En långsam serverrespons tid kan påverka sidhastigheten negativt. För att förbättra serverrespons tiden kan du:

 • Använda en snabbare webbhotell
 • Optimera databasen
 • Minska antalet HTTP-förfrågningar

Cache

Caching innebär att lagra kopior av webbsidor och resurser (t.ex. bilder, CSS, JavaScript) i användarens webbläsare eller på servern. Genom att använda cache kan sidor laddas snabbare eftersom de inte behöver laddas om från scratch varje gång en användare besöker webbplatsen.

Fördelar med cache

 • Snabbare sidladdningstid för återkommande besökare
 • Minskad belastning på servern
 • Förbättrad användarupplevelse

Content Delivery Network (CDN)

Ett Content Delivery Network (CDN) är en samling av servrar som är strategiskt placerade över hela världen för att snabbt leverera webbinnehåll till användare. När en användare begär innehåll från en webbplats som använder en CDN, dirigeras förfrågan till den server som är geografiskt närmast användaren. Detta minskar överföringstiden och förbättrar sidhastigheten.

Fördelar med CDN

 • Snabbare överföring av webbinnehåll till användare världen över
 • Minskar belastningen på den ursprungliga servern
 • Förbättrar sidhastigheten och användarupplevelsen
 • Kan öka webbplatsens säkerhet genom att skydda mot DDoS-attacker

Genom att använda en CDN i kombination med de tidigare nämnda teknikerna kan du ytterligare optimera din webbplats för snabbare sidladdning och förbättrad användarupplevelse.

Teo Fagerström Digital Specialist

Vanliga frågor om sidhastighet

Vilka är några fördelar med att ha en snabb sidhastighet?

Några fördelar med snabb sidhastighet inkluderar förbättrad användarupplevelse, högre konverteringsfrekvenser och bättre sökresultat.

Hur kan man minska storleken på CSS- och JavaScript-filer?

Genom att använda minifiering kan man ta bort onödig kod och mellanslag från CSS- och JavaScript-filer, vilket minskar deras storlek och förbättrar sidhastigheten.

Vad är lazy loading och hur påverkar det sidhastigheten?

Lazy loading är en teknik som innebär att man laddar innehåll på en webbplats (t.ex. bilder, videor) endast när det är synligt för användaren. Detta kan minska antalet element som laddas vid första sidladdningen och därmed förbättra sidhastigheten.

Vad innebär cache och hur påverkar det sidhastigheten?

Cache innebär att lagra kopior av webbsidor och resurser (t.ex. bilder, CSS, JavaScript) i användarens webbläsare eller på servern. Genom att använda cache kan sidor laddas snabbare eftersom de inte behöver laddas om från scratch varje gång en användare besöker webbplatsen. Detta leder till en förbättrad användarupplevelse och snabbare sidladdningstid för återkommande besökare.

Du kanske även gillar

Marknadsföring av Limousinetjänster från Limogroup

Optimera Ditt Företags Hyresavtal med Hyresgaranti