26 February 2023

Vad kostar sökmotoroptimering (SEO)? – Detta ska du tänka på

SEO marknaden växer så det knakar 2019 omsatte SEO marknaden ca 43 miljarder dollar och är nu estimerad att uppnå ca 86 miljarder dollar 2023. Men kanske är det inte så oväntat då nästan 50% av företagarna genererar bäst ROI från SEO. Men vad kan du förväntas betala för att SEO optimera din webbplats?

  • Stora företag kan ligga på allt mellan 100 000 - 200 000 kr per månad beroende på var det ligger i sin satsning.
  • Medelstora företag ligger ofta på 25 000 kr +
  • Lokala och små företag ligger ofta mellan 5000 - 25 000 kr

Detta kan självklart variera mycket på var ett företag ligger i sin satsning och vilka målsättningar ett företag har.

Vad påverkar kostnaden för sökmotoroptimering?

Kostnaden för sökmotoroptimering kan variera beroende på olika faktorer. De vanligaste faktorerna som påverkar kostnaden är storleken på webbplatsen, konkurrensen i branschen, vilka sökord man vill optimera för och vilken typ av SEO-tjänster som används. Andra faktorer som kan påverka kostnaden hur mycket innehåll som behöver skapas och hur snabbt man vill se resultat. Det finns då ofta 2 modeller gällande prissättning som man brukar använda, en fast kostnad eller per timme. Och som nämn ovan så kan det kostar från några tusenlappar till tio/hundratals kronor i månaden.

Vad ingår i en SEO-tjänst?

En SEO-tjänst kan omfatta olika inriktningar och strategier som:

  • Sökordsanalys
  • Teknisk SEO
  • Länkbyggande (Off-page)
  • Innehållsoptimering
  • Rapportering

En sökmotoroptimeringsleverantör kan också erbjuda andra tjänster som sökmotorannonsering och sociala medier-marknadsföring. Det är viktigt att veta vad som ingår i en SEO-tjänst innan man väljer en leverantör.

Behöver ni hjälp med er digitala marknadsföring? Få kostnadsfri rådgivning! KONTAKT

Hur väljer man rätt SEO-leverantör?

När man väljer en SEO leverantör är det viktigt att leta efter en leverantör som har erfarenhet och kunskap inom sökmotoroptimering. Man bör också leta efter en leverantör som har goda referenser och har en beprövad erfarenhet av att leverera resultat. Andra faktorer att överväga när man väljer en SEO leverantör är pris, transparens och hur bra leverantören passar med ens företag och dess behov.

Vilken typ av resultat kan man förvänta sig av sökmotoroptimering?

Resultaten av sökmotoroptimering kan variera beroende på faktorer som storleken på webbplatsen, konkurrensen i branschen och vilka sökord man väljer att optimera för. En bra sökmotoroptimering kan leda till högre synlighet, trafik och försäljning. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar på vad som kan uppnås med sökmotoroptimering och att ha tålamod eftersom resultatet kan ta tid att visa sig.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat av sökmotoroptimering?

Tiden det tar att se resultat av sökmotoroptimering kan variera beroende på olika faktorer, som storleken på webbplatsen, konkurrensen i branschen och vilka sökord man väljer att optimera för. Resultaten kan också ta tid att synas på grund av sökmotorernas algoritmer. Det är vanligt att det tar flera månader innan man ser en betydande förbättring i sökresultaten.

Hur kan man mäta resultatet av sökmotoroptimering?

Resultatet av sökmotoroptimering kan mätas med hjälp av olika verktyg som Search Console, Google Analytics, som ger information om trafik och konverteringar på webbplatsen. Andra verktyg kan mäta rankningen för olika sökord och ge information om konkurrenternas aktiviteter. Det är viktigt att regelbundet övervaka resultaten av sökmotoroptimering för att kunna göra justeringar och förbättringar.

Vad är framtiden för sökmotoroptimering?

Framtiden för sökmotoroptimering förändras ständigt och det gäller att anpassa sig hela tiden eftersom sökmotorernas algoritmer och användarbeteenden ständigt förändras. Men det är troligt att sökmotoroptimering kommer att fortsätta vara en viktig del av marknadsföring på nätet eftersom det kan ge långsiktiga resultat och en hög avkastning på investeringen. Tekniker som röststyrning och artificiell intelligens påverkar också sökmotoroptimering och det är viktigt att hålla sig uppdaterad om dessa utvecklingar för att kunna anpassa sig och optimera webbplatsen på bästa sätt.

Du kanske även gillar

Google recensioners inverkan på SEO

11 Steg för en komplett SEO-analys